е страх и избягване на места със струпване на хора, страх

...
е страх и избягване на места със струпване на хора, страх
Коментари Харесай

Какво е агорафобия

е боязън и избягване на места със скупчване на хора, боязън да се излезе от у дома. Трудно е да се повярва, само че доста хора живеят с това разстройство, като всеки ден се сблъскват със страховете си. Какви са аргументите? Как се проявява  ?  Как да разберете, че ваши близки или другари страдат от агорафобия? Може ли да се победи това положение? Как да се оправим със да излезем от вкъщи? Как да живеем с агорафобия? 
Най-общо под се схваща страхът да се окажеш тук-там или в обстановки, от които ти е мъчно или неловко да се измъкнеш или в които не може да бъде оказана своевременна помощ при или сходни признаци: виене на свят, рухване, сърдечен припадък, изпотяване, чувство за недействителност, гадене и повръщане. За агорафобията е особено това, че пострадалият авансово се тормози и изпитва боязън, който му пречи да води естествен метод на живот. Ето кои са признаците, присъщи за агорафобията.


Основни признаци на агорафобията
1. Избягване на плашещи обстановки
Хората, страдащи от агорафобия с всички сили и непременно се пробва да избегнат дадени обстановки и това е един от първите признаци на тази уплаха. Такива хора може да заобикалят ходенето на кино, магазини (големите от тях), асансьори, пътешестване с рейс или трен, опасяват се от разходка на открито, боят се да се отдалечат от вкъщи и да остават сами. Може даже да изпитват боязън да карат, написа blog.cognifit.com.
Хората, страдащи от се пробват да заобикалят обстановки, които на пръв взор са най-обикновени - да отидат на фитнес, да поддържат полови връзки, да вземат участие в полемики, да пият кафе или алкохол. Всички тези обстановки се заобикалят заради негативен персонален опит и неприятните чувства, който той предизвика. 
Разбира се, няма нищо обезпокоително в това, в случай че решите да прекарате деня вкъщи или да не отидете на фитнес или в магазина. Винаги би трябвало да се взима поради подтекста и да се разбере дали този вид държание се популяризира върху другите сфери от живота. 
2. Защитно държание
Често хората, страдащи от агорафобия се опитват да се скрият от неизбежните обстановки и ползват защитно държание, с цел да предотвратят или да управляват опасността, обвързвана с тревогата, суматохата, която тази обстановка провокира. 
Примери за такова защитно държание е да се отиде с доверено лице, да се вземе лекарство, да се изпие алкохол, да се изяде нещо, да се възпламени цигара или да се вземе движимост, която носи утешение. Това има кратковременен резултат и не взема решение казуса! 
3. Преждевременна тревога
Хората, страдащи от агорафобия непрестанно мислят за това, че могат да преживеят паническа офанзива или мощна паника, опасявайки се от физическите чувства на тези положение, свързани с тревогата.  
4. Страх от страха или фобофобия
Агорафобите се опасяват от всички обстановки, които съгласно тях могат да провокират чувство за тревога и или под паника офанзиви. 
5. Паническите офанзиви и сходни признаци
Голяма част от хората, страдащи от към този момент са изпитвали под паника офанзиви. Те се характеризират със мощен боязън и дискомфорт, съпроводен с усещането за заплаха и потребност да се избяга.
Най-често срещаните признаци на са: учестено сърцетуптене, виене на свят, изпотяване, компликация да се диша, трептене, боязън от полудяване или загуба на надзор.  
6. Нарушения или разстройства като резултат от агорафобията
В тежки случаи агорафобите могат да прекарат огромна част от времето вкъщи със фамилията и даже да стигнат до цялостна самоизолация. Тези хора не могат да водят естествен метод на живот, защото съществуването им е лимитирано сред четирите стени.
Как да се избавим от агорабофията?
Най-напред би трябвало да се потърси помощ от експерт, който да назначи подобаваща и лекуване според от съответния случай. Може да се приложи медикаментозна терапия или психотерапия. Обикновено се употребяват методите на когнитивно-поведенческата терапия, от време на време и внушаемост. 
Първа помощ при ранни признаци на агорабофия 
Намерете комфортно място в дома и се заемете с автотренинг. Затворете очи и си представете по какъв начин въображаемо преминавате по пътя, който ви следва. Започнете през цялото време - какво би трябвало да облечете, по какъв начин ще затворя вратата, ще пресечете улицата. Съсредоточете се върху чувствата и страстите си, отбележете това, което провокира дискомфорт. Започнете с неголеми дистанции. 
Опитайте метода на мускулна релаксация и осъзната медитация за премахването на тревогата и напрежението.  " Отпъдете " негативните мисли. Опитайте се да мислите реалистично. Задайте си въпроса от какво тъкмо се страхувате? Например: " Страх ме е да не падна и да изгубя схващане. " Помислете до какъв брой са обосновани страховете ви? 


Не избягвайте местата, които предизвикват страх у вас, само че бъдете деликатни. Започнете със обстановки, които провокират минимум безпокойствие (например, отидете в най-близкия магазин). След като се справите направете последваща стъпка.
Потърсете поддръжка измежду родственици и другари , а също и измежду хора, които са се сблъскали с сходен проблем и сполучливо са се справили с него.
Ако тези рекомендации не оказват помощ и обстановката се утежнява неотложно се обърнете към дипломиран експерт за помощ.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР